15.10.21

Πρόταση για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων του Δήμου

Η πρόσφατη είδηση της χρηματοδότησης της δημιουργίας Καταφυγίου αδέσποτων ζώων στο Αργοστόλι, ύψους 416.829 ευρώ, μας χαροποίησε ιδιαίτερα, καθώς στο παρελθόν έχουμε αναδείξει τόσο την ανάγκη για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης των αδέσποτων του Δήμου μας, όσο και τα προβλήματα της υφιστάμενης κατάστασης στο καταφύγιο της ΒΙΠΕ.

Ένα καταφύγιο για το οποίο κρούαμε επανειλημμένως των κώδωνα του κινδύνου στη Δημοτική αρχή, η οποία με τη σειρά της παρέμενε απαθής με τη γνωστή κατάληξη "σφραγίσματος" του καταφυγίου και την λειτουργία του αυτή τη στιγμή σε καθεστώς διατήρησης των υφιστάμενων ζώων χωρίς δυνατότητα υποδοχής νέων αδέσποτων. Τα  αποτελέσματα αυτής της πολιτικής τα βλέπουμε ήδη στους δρόμους του Αργοστολίου, όπου αγέλες σκύλων έχουν ξανακάνει την εμφάνισή τους.

Στο καταφύγιο συνεχίζουν να υπάρχουν εκατοντάδες αδέσποτα ζώα που διαβιούν κατά ομάδες σε περιφραγμένους χώρους, αριθμός που έχει ξεπεράσει κατά πολύ την δυναμικότητα του χώρου και αυτό δημιουργεί εξαιρετικό πρόβλημα διαχείρισης, κόστους λειτουργίας, όγκου εθελοντικής εργασίας και εν τέλει ποιότητας διαβίωσης των φιλοξενούμενων ζώων.

Και ενώ μέχρι πέρυσι ο Δήμος στήριζε τους εθελοντές, φέτος -υπό τον διαφαινόμενο διασυρμό της συντήρησης ενός παράνομου καταφυγίου- η οικονομική αυτή στήριξη μετατράπηκε σε παροχή τροφής για τα αδέσποτα. Κατά τα άλλα όμως, οι εθελοντές του καταφυγίου αναλαμβάνουν -κατόπιν απαίτησης της δημοτικής αρχής- όλες τις αρμοδιότητες του Δήμου, από την περισυλλογή έως τη διαχείριση των αδέσποτων.

Επίσης, ενώ η νομοθεσία προβλέπει μια σειρά απαιτούμενων κτηνιατρικών υπηρεσιών προς τα αδέσποτα (εμβολιασμό, στείρωση, σήμανση με microchip κλπ), καθώς και τη μέριμνα για την υιοθεσία τους, εντούτοις το μεγαλύτερο ποσοστό των ζώων του καταφυγίου δεν έχουν δεχτεί τις παραπάνω υπηρεσίες.

Η δημιουργία του υπό χρηματοδότηση Καταφυγίου αδέσποτων ζώων στο Αργοστόλι, λόγω της δυναμικότητας που αυτό θα έχει, δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα των υπεράριθμων αδέσποτων που έχουν την ανάγκη φιλοξενίας σε αυτό.

Πέραν λοιπόν της δημιουργίας νέου, νόμιμου καταφυγίου, για την αποσυμφόρηση και βελτίωση των συνθηκών, απαιτούνται ενέργειες προς δύο κατευθύνσεις:

Α. Περιορισμός του αριθμού ζώων που φιλοξενούνται σήμερα στο καταφύγιο.

Βασική κατεύθυνση για τον περιορισμό του αριθμού των αδέσποτων ζώων που φιλοξενούνται στο χώρο του καταφυγίου είναι η προώθηση των υιοθεσιών. Το καταφύγιο δεν πρέπει να λειτουργεί ως ένας χώρος απόθεσης του προβλήματος των αδέσποτων, μακριά από τα μάτια της κοινωνίας, αντιθέτως πρέπει να λειτουργεί με εξωστρέφεια ενημερώνοντας και ευαισθητοποιώντας συνεχώς τους συμπολίτες μας και προωθώντας με κατάλληλες καμπάνιες την υιοθεσία αδέσποτων έναντι της απόκτησης ζώου ράτσας από εκτροφείο κλπ.


Β. Αποτροπή της εμφάνισης νέων αδέσποτων

Για την αποτροπή της εμφάνισης νέων αδέσποτων, είναι αναγκαία η συμμόρφωση με την ισχύουσα νομοθεσία η οποία προβλέπει την υποχρεωτική ηλεκτρονική σήμανση όλων των ζώων συντροφιάς. Με αυτόν τον τρόπο κάθε ζώο θα είναι καταγεγραμμένο ώστε οι ιδιοκτήτες να έχουν την ευθύνη της κατάστασης τους. Αντίστοιχα, σήμανση οφείλει να πραγματοποιήσει ο Δήμος στα αδέσποτα ζώα σύμφωνα με το νόμο. Επιπροσθέτως η ηλεκτρονική σήμανση αποτελεί προϋπόθεση για την υιοθεσία ενός αδέσποτου ζώου.

Εξίσου σημαντική είναι η στείρωση του συνόλου του αριθμού των αδέσποτων καθώς μόνο με αυτόν τον τρόπο αποτρέπεται η αναπαραγωγή τους. Τα κονδύλια που διατίθενται από το Δήμο, σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες δράσεις και δωρεές φιλοζωϊκών σωματείων που δραστηριοποιούνται στο νησί, δεν επαρκούν για στειρώσεις στο σύνολο του πληθυσμού. Πέραν από την ενίσχυση των κονδυλίων, είναι χρήσιμες εθελοντικές δράσεις όπως αυτή που πραγματοποιήθηκε πέρυσι κατόπιν ενεργειών της παράταξής μας και κατά την οποία στειρώθηκαν, εμβολιάστηκαν και σημάνθηκαν 51 αδέσποτα ζώα συνολικά.  


Προτείνουμε:

1. Τη δημιουργία ιστοσελίδας υιοθεσιών υπό τη διαχείριση του Δήμου, στην οποία θα περιλαμβάνονται όλα τα αδέσποτα ζώα του Δήμου. Μέσα από την ίδια σελίδα μπορεί να δίνεται η δυνατότητα ενίσχυσης των φιλοζωικών σωματείων με απόλυτη διαφάνεια. Για την υλοποίηση της πρότασης μπορούμε να συμβουλευτούμε την αρμόδια επιτροπή διαχείρισης αδέσποτων ζώων του Δήμου.

2.  Την προμήθεια microchip ηλεκτρονικής σήμανσης από το Δήμο, σε ποσότητα που να μπορεί να καλύψει το σημερινό πληθυσμό των αδέσποτων που δεν έχουν σημανθεί. Ενδεικτικά, εκτιμούμε πως για 250 τεμάχια το ποσό που θα απαιτηθεί δεν είναι μεγαλύτερο από 1.500 ευρώ. Για την τοποθέτηση των microchip και την καταγραφή των αδέσποτων, προτείνουμε να ζητηθεί η εθελοντική συνδρομή των ιδιωτών κτηνιάτρων που δραστηριοποιούνται εντός των ορίων του Δήμου μας.

3. Την πρόσκληση της Εθελοντικής Δράσης Κτηνιάτρων Ελλάδας για την οργάνωση νέας εθελοντικής δράσης για τη στείρωση και τον εμβολιασμό αδέσποτων ζώων του καταφυγίου.


Δημοτική Παράταξη «Κεφαλονιά, νησί για όλους»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατες Αποφάσεις Δ.Σ.